Advies

Advies handdoekken kopen

Handdoeken zijn er in vele soorten en maten: van grote badhanddoeken tot klein gastendoekje. Al deze verschillende handdoeken vallen onder de noemer badtextiel. Met badtextiel kunt u de hele badkamer in stijl aankleden met handdoeken, badhanddoeken, washandjes, badmat en zelfs een badjas. Omdat badtextiel goed zichtbaar is in de badkamer, is de kleur vaak een belangrijke overweging bij een handdoek kopen. Daarnaast kunt u kiezen uit verschillende maten handdoeken. Ten slotte is de kwaliteit van de handdoek belangrijk om in de gaten te houden. Waar u precies op kunt letten bij het handdoeken kopen, zetten we hieronder op een rijtje!

De dikte van een handdoek

De dikte van een handdoek zegt veel over de kwaliteit en het absorptievermogen. Je kunt de dikte aflezen aan het aantal gram per vierkante meter. Hoe meer gram, hoe dikker de handdoek. Dikke handdoeken drogen goed af omdat ze veel vocht opnemen zonder snel nat te worden. Ze voelen zacht aan en gaan bovendien veel langer mee dan dunnere handdoeken.

Handdoeken hotelkwaliteit

Wanneer een handdoek extra dik is, spreken we van hotelkwaliteit. Het is geen officiële term, maar u mag erop rekenen dat deze handdoeken een dikte hebben van minimaal 600 gram per vierkante meter. Dit zorgt voor een heerlijke fluffy, volumineuze en zachte handdoek. Extra dikke handdoeken hotelkwaliteit hebben zelfs een dikte van 800 gram per vierkante meter en dat maakt ze nóg volumineuzer, donziger en zachter. Handdoeken hotelkwaliteit zijn een must voor iedereen die het luxe hotelgevoel wil ervaren tijdens het afdrogen!

Handdoek maten

Handdoeken zijn er in veel verschillende maten. Zo is er een kleiner formaat handdoek dat handig is voor bij de wastafel en een grotere maat voor na het badderen. De verschillende maten delen we onder in de soorten handdoek, douchelaken, badhanddoek en gastendoekje. Voor handdoeken gelden geen standaardmaten; per merk verschilt het formaat voor de verschillende soorten handdoeken enigszins. Dit is een handige indicatie voor alle handdoek maten per soort:

 • Gastendoekje: 30 x 50 cm
 • Handdoek: 50 x 100 cm
 • Douchelaken: 70 x 140 cm
 • Badhanddoek: 90 x 140 cm
 • Strandlaken: 90 x 180 cm 

Handdoek materiaal

Handdoeken zijn gemaakt van katoen. Katoen is een 100% natuurlijk, goed absorberend materiaal en voelt aangenaam aan op de huid. Het katoen wordt in lussen geweven tot badstof. Deze lussen vergroten het oppervlakte van een handdoek, waardoor die nog beter kan absorberen. Katoen badstof wordt ook wel Terry katoen genoemd. Egyptisch katoen is een luxe variant van katoen met een hogere draaddichtheid (thread count). U kunt tegenwoordig ook handdoeken kopen die gemaakt zijn van bamboe. Een handdoek van bamboe voelt heel zacht aan en neemt zelfs meer vocht op dan katoen.

Handdoek kleuren

Bij het handdoeken kopen, selecteren de meeste mensen eerst op kleur. Want nieuwe handdoeken moeten natuurlijk mooi passen in de badkamer! Kleuren kiezen kan op 2 manieren. Ten eerste kunt u de handdoeken in dezelfde tint als de rest van de badkamer houden. Daarmee creëert u een rustige eenheid. Of u kiest ervoor om met handdoeken nieuwe kleuraccenten toe te voegen. Dat kan een badkamer interieur een heel nieuwe stijl geven! Elke kleur handdoek heeft zijn eigen sfeer. Zo ogen turquoise handdoeken zomers en vrolijk en geven ze energie. Zwarte handdoeken staan stijlvol en stoer. Witte handdoeken ogen netjes, rustig en hygiënisch. Paarse handdoeken stralen een gevoel van sereniteit uit en doen denken aan een wellness resort. Taupe handdoeken lijken stijlvol en elegant. Groene handdoeken zorgen voor een rustgevend, natuurlijk accent. Kijk hier voor een overzicht van alle kleuren en lees de betekenis van elke kleur. Zo kun je met iets simpels als nieuwe handdoeken je badkamer van een bepaalde sfeer voorzien en stijlvol aankleden!

Alle soorten badtextiel

Handdoeken vallen onder de noemer badtextiel. Behalve handdoeken bestaat badtextiel uit gastendoekjes, washandjes, badhanddoeken, douchelakens, strandlakens, hamamdoeken, badmatten en badjassen. We zetten al deze soorten badtextiel, hun afmeting en eigenschappen overzichtelijk voor u op een rij:

 • Gastendoekjes. Deze kleine handdoekjes meten om en nabij 30 x 50 cm. Gastendoekjes zijn kleine handdoekjes die vooral in de toiletruimte worden gebruikt. Met een stapel schone gastendoekjes bij het fonteintje en een wasmand om de gebruikte gastendoekjes in te bewaren, ziet uw toiletruimte er gastvrij en verzorgd uit. Gastendoekjes zijn ook heel handig in de badkamer. Bijvoorbeeld om het gezicht te wassen of handen te drogen. Omdat ze weinig ruimte innemen, kunt u ze dagelijks vervangen zonder dat u een enorme stapel wasgoed heeft. Lekker schoon en fris!
 • Washandjes. Washandjes zijn rond de 15 x 20 cm en hebben een opening om uw hand in te steken. Ideaal om het gezicht of lichaam mee te wassen, bij de wastafel of onder de douche. Door het badstof kan een washandje veel vocht en zeep opnemen.
 • Douchelaken. Een douchelaken meet zo’n 70 x 140 cm en is daarmee een slag groter dan een standaard handdoek van gemiddeld 50 x 100 cm. Door na het douchen een douchelaken te gebruiken droogt u sneller af, zodat u het niet koud krijgt.
 • Badhanddoek. Een badhanddoek is weer een slag groter dan een douchelaken en ideaal om het lichaam in te wikkelen na het badderen. Een badhanddoek is gemiddeld 90 x 140 cm. Door het grote formaat is een badhanddoek ook handig om mee te nemen naar zwembad of strand.
 • Strandlaken. Een strandlaken is met een lengte van 180 centimeter extra lang en daardoor uitermate geschikt om op te liggen. Een strandlaken is gemaakt van badstof, soms met een bovenlaag van velours. Dat voelt heerlijk zacht! Vaak is het velours voorzien van een mooie print of fraai dessin.
 • Hamamdoek. De hamamdoek is een beetje de vreemde eend in de bijt, want deze soort badtextiel is gemaakt van geweven katoen in plaats van badstof katoen. Het formaat van zo’n 100 x 180 cm is vergelijkbaar met die van strandlaken. Een hamamdoek droogt heel goed af en is tegelijkertijd soepel en dun. Daardoor is een hamamdoek veel sneller droog. Ook kunt u hem goed om de heupen of over de schouders dragen. Een hamamdoek is heel klein op te vouwen en ideaal om mee te nemen. Bovendien ziet een hamamdoek met de mediterrane (streep)dessins en vrolijke franjes er heel leuk uit!
 • Badmat. De badmat vergroot het comfort van de badkamer. Met een badmat bij de wastafel krijgt u geen koude voeten tijdens het tanden poetsen. Na het douchen kunt u op de badmat staan en blijft de badkamervloer droog. Het formaat van een badmat is meestal 50×70 cm of 60×90 cm.
 • Badjas. De badjas ten slotte is onmisbaar in elke luxe badkamer. In een badjas loopt u warm en comfortabel van bed naar badkamer of van badkamer naar bed. En wat is er beter dan op uw vrije dag lekker lang in uw badjas te blijven lopen? Een badjas is ook ideaal voor kleine kinderen. Zo blijven ze lekker warm zonder dat ze helemaal aangekleed hoeven te worden. Een badjas wordt behalve van badstof ook gemaakt van microfiber. Microfiber is slijtvast, zacht, comfortabel en absorbeert vocht goed. Door het lichte materiaal is een microfiber badjas ideaal voor een sauna bezoek. Badjassen voor dames, heren en kinderen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, soms voorzien van een dessin, in de maten XS tot XXL.
handdoeken wassen

Handdoeken wassen

Uw nieuwe handdoeken wilt u natuurlijk zo lang mogelijk als nieuw houden! Handdoeken wassen op de juiste manier is daarom heel belangrijk. Hiervoor geven wij u enkele tips:

 • Was nieuwe handdoeken vóór gebruik eerst uit. Hiermee verwijdert u restjes van verfstoffen en verzachters van de fabrikant die het absorptievermogen van de handdoek verminderen. Tip: voeg een half kopje azijn toe. Dit laat de katoenvezels verder openstaan en dat is goed voor de vochtopname van de handdoek!
 • Houd de maximale wastemperatuur aan. Vaak worden handdoeken op 30 tot 40 graden prima schoon. Bij deze temperatuur blijft een handdoek langer mooi. Een programma van 60 graden gebruikt u om schimmels of bacteriën te doden, bijvoorbeeld in geval van voetschimmel of ernstig vervuilde handdoeken.
 • Was veel handdoeken tegelijk. In een volle wasmachine schuren handdoeken minder en behouden zij hun kwaliteit en kleur.
 • Was zonder wasverzachter. Hoewel wasverzachter zorgt voor een lekker geurtje en een zachte handdoek, gaat het ten koste van het absorberend vermogen.
 • Gebruik de droger. Het programma mag niet te heet om de handdoeken niet te beschadigen. Haal ze meteen na het programma uit de droger. Zo worden de handdoeken lekker zacht en fluffy!
 • Niet strijken. Een heet strijkijzer beschadigt de katoenvezels en dat gaat ten koste van het absorberend vermogen van handdoeken.
 • Rollen in plaats van vouwen. Zijn uw handdoeken droog, dan is het beste om ze luchtig opgerold op te ruimen. Strak gevouwen handdoeken verliezen hun zachtheid en volume.

Wilt u meer informatie over het handdoeken kopen en/of het onderhouden van badtextiel? Neem dan gerust contact met ons op!